Care sunt cele mai permisive banci? Am istoric negativ si ma intereseaza o banca care poate acorda derogare.
Evelina Radu
Vrei sa stii daca exista banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit pentru a lua un imprumut fara verificare?
Unele banci folosesc modalitati alternative de evaluare a riscului si nu iau decizia exclusiv pe baza datelor afisate in Biroul de Credit.
Asadar, ce banca acorda credit daca esti in Biroul de Credit? La aceasta intrebare este dificil de raspuns daca nu cunoastem istoricul datoriilor si valoarea lor.
Totusi, existenta numelui tau pe lista de rau platnici nu exclude posibilitatea contactarii unui nou credit de la banca.
Analiza unei banci care acorda credit fara verificare in Biroul de Credit se bazeaza pe situatia financiara din prezent.
Acesta va lua in considerare alti factori, precum:
- Veniturile si cheltuielile lunare ale clientului
- Istoricul de credit al clientului
- Gradul de indatorare
- Vechimea si stabilitatea locului de munca
- Alte datorii sau imprumuturi pe care le are clientul
Iata doar cateva informatii pe baza carora o banca care nu lucreaza cu Biroul de Credit poate evalua riscul acordarii unei finantari si poate decide daca te incadrezi pentru un imprumut.
Astfel de institutii de credit pot fi o optiune pentru cei care au avut probleme in trecut, iar acum se confrunta cu istoric negativ in Biroul de Credit.
Aceste societati de credit se aseamana unor banci, dar poarta denumirea de IFN-uri (institutii financiare nebancare). Majoritatea pot fi gasite online sau prin intermediul unor aplicatii mobile, ceea ce le face mai usor de accesat decat bancile traditionale.
Chiar daca nu verifica Biroul de Credit, institutiile nebancare pot avea rate mai mari si conditii diferite pentru acordarea unui imprumut.
Asadar, trebuie sa fii precaut si sa verifici intotdeauna reputatia IFN-ului inainte de a furniza informatii personale sau de a solicita un credit fara verificare in Biroul de Credit.
Ce dobanzi au aceste banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit?
Rata dobanzii pentru imprumuturile oferite de IFN-ul sau banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit poate varia in functie de institutia la care apelezi si de tipul de imprumut pe care il soliciti.
Cu toate astea, deoarece isi asuma un grad mai mare de risc prin acordarea de credite persoanelor cu istoric negativ, trebuie sa te astepti la dobanzi mai mari decat cele pe care le intalnesti la bancile traditionale.
Pentru creditele de nevoi personale, dobanda porneste de la aproximativ 20% si poate depasi 50%, mai ales cand vorbim de un IFN care nu verifica Biroul de Credit. Acelasi tip de imprumut ar putea fi acordat de banci cu o dobanda intre 5 si 15%.
La creditele de refinantare, un IFN poate percepe o dobanda de 25% sau chiar mult mai mult, in timp ce oferta bancilor are de obicei o valoare DAE intre 5 si 19%.
Daca vorbim de un IFN care nu verifica istoricul negativ si creditul este acordat in totalitate fara garantii, atunci pragul DAE pote ajunge si la 500%.
In mod tipic, dobanzile sunt mult mai mari la aceste IFN-uri, cu diferente majore fate de dobanzile bancare obisnuite, ajungand uneori la praguri enorme.
In ce situatii poti apela la banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit?
Trebuie sa recunoastem ca obtinerea unui imprumut fara verificari amanuntite este fezabila in anumite situatii si pentru categorii specifice de clienti.
Prin urmare, poti apela la IFN-uri si banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit daca te afli in urmatoarele categorii:
- Client tanar fara istoric in Biroul de Credit: daca nu ai mai luat pana acum vreo finantare de la o banca sau IFN, atunci cu siguranta baza de date a Biroului de Credit nu spune multe despre tine. Intr-o asemenea situatie, chiar daca s-ar verifica istoricul din Biroul de Credit, acesta ar fi neconcludent.
- Acordarea unui microcredit: in cadrul imprumuturilor pe perioade foarte scurte, riscurile de neplata sunt minime daca persoana in cauza este salariat sau pensionar. In aceasta situatie nu se impune o amanuntita verificare in Biroul de Credit.
- Probleme urgente care necesita rapid finantare: accidente, probleme medicale si facturi uriase la care nu te asteptai – toate acestea nu tin cont de istoricul negativ sau restantele existente, astfel ca apelarea la banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit este intemeiata.
Ce banca acorda credit daca esti in Biroul de Credit?
Dupa cum am specificat si in randurile de mai sus, sunt cazuri rare in care se poate acorda o derogare, astfel incat solicitantul sa obtina un imprumut fara a mai trece prin procesul standard de creditare.
Atunci cand imprumuti bani de la o banca, se va tine cont de istoricul de credit. Daca iti platesti imprumuturile la timp, istoricul tau de credit va fi bun si va fi mai usor sa imprumuti bani in viitor.
Dar daca nu iti platesti imprumuturile la termenul convenit si depasesti data scadenta, istoricul de credit va fi negativ. Acest lucru poate face mai dificil sa iei un nou credit de nevoi personale, deoarece bancile nu accepta de obicei restantierii si rau platnicii.
Poate te intrebi cum afla banca daca esti inclus sau nu pe lista cu rau platnici. Ei bine, totul este foarte simplu. Bancile si celelalte institutii financiare verifica Biroul de Credit, iar daca ai restante acestea vor aparea inevitabil in baza de date.
Nu-ti face insa griji anticipat chiar daca nu gasesti banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit, anumiti creditori iti pot oferi in continuare o finantare. In acest caz ne referim la IFN-uri, societati care acorda credite chiar si cu istoric negativ.
IFN-urile sunt reglementate de Banca Nationala a Romaniei si sunt supravegheate de aceasta pentru a se asigura ca respecta regulile financiare si protejeaza interesele clientilor.
Astfel, nu putem spune ca IFN-urile nu verifica Biroul de Credit, dar aceste societati sunt cunoscute pentru faptul ca ofera imprumuturi rapide si fara multe formalitati.
Din pacate, chiar daca acorda imprumut si clientilor rau platnici, institutiile nebancare au de regula cele mai mari comisioane si dobanzi de pe piata. Trebuie sa citesti neaparat conditiile contractului de imprumut si sa te asiguri ca poti plati inapoi suma imprumutata cu dobanda.
Daca nu gasesti banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit, atunci poti face un compromis in situatii de urgenta si sa iei in considerare un IFN dispus sa iti acorde un imprumut.
Incearca sa cauti insa o institutie financiara nebancara care ofera o dobanda mai mica si conditii transparente in privinta celorlalte costuri.
Ce optiuni de credit au la indemana persoanele cu istoric negativ?
Exista si alte optiuni de imprumuturi atunci cand nu gasesti banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit, iar tu ai istoric negativ.
Una dintre optiuni ar putea fi un card de credit. Poti intra in posesia unui astfel de instrument financiar oferit chiar de banci. Sumele disponibile pe un card de cumparaturi sunt mai mici decat cele oferite in cadrul unui credit pentru nevoi personale.
Daca nu ai un buget foarte mare, cardul de credit te poate ajuta sa acoperi o parte din cheltuieli.
In privinta cardurilor de credit este important doar sa achiti ratele la termenul stabilit cu banca pentru a evita comisioanele suplimentare.
O alta optiune pentru cei care nu gasesc banci care nu verifica Biroul de Credit este si imprumutul de la un CAR.
Casele de Ajutor Reciproc sunt organizatii non-profit care ofera credite si alte servicii financiare membrilor lor. Dobanzile si comisioanele sunt mai mici decat ale IFN-urilor si chiar ale bancilor, insa trebuie sa fii membru pentru a putea sa beneficiezi de serviciile unui CAR.
O optiune interesanta este si imprumutul de la persoane care ofera bani si te pot ajuta cu o suma modica pana treci perioada mai dificila in care te afli.
Ne referim la prieteni sau membrii familiei care sunt dispusi sa iti ofere bani imprumut pe o perioada limitata.
Poti evita asfel costurile si comisioanele asociate cu IFN-urile si bancile, dar este important sa platesti imprumutul la timp pentru a evita orice tensiune in relatie cu persoana care ti-a oferit banii.
Daca ai o masina, o casa sau alt tip de proprietate, atunci poti lua cu sanse mari de reusita un credit cu garantii. Acest tip de imprumut prezinta o siguranta mai mare pentru institutia finantatoare, deoarece garantia actioneaza ca un depozit colateral.
Si in acest caz, chiar daca reusesti sa dai de un IFN sau o banca care nu lucreaza cu Biroul de Credit, ramane foarte important sa iti platesti imprumutul la timp, deoarece in caz contrar, risti sa pierzi garantia constituita poate chiar cu propria locuinta (caz nerecomandat).
Derogare Biroul de Credit. Rezova ceva?
Am stabilit ca bancile verifica in mod obligatoriu Biroul de Credit inainte de a acorda un imprumut persoanelor fizice.
Aceasta institutie colecteaza si pastreaza informatii despre toate creditele contractate de persoanele fizice.
Atunci cand cineva acumuleaza restante la plata ratelor sau inregistreaza intarzieri mai mari de 30 zile, acestea sunt raportate in Biroul de Credit in majoritatea cazurilor.
Astfel, restantierii ajung sa caute banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit pentru ca istoricul negativ le limiteaza sever posibilitatea de a mai obtine un imprumut.
Problema este ca institutiile bancare sau nebancare deopotriva, verifica baza de date pusa la dispozitie de Biroul de Credit pentru a evalua riscul pe care il prezinta un client.
Singura sansa pe care o au restantierii in relatia cu bancile este sa obtina o derogare atunci cand se afla in Biroul de Credit.
Bancile pot acorda derogari si pot face abstractie de la regulile standard. Iata ce avantaje prezinta aceasta facilitate:
- Printr-o derogare se poate accepta istoricul negativ pentru clientii care au o relatie lunga cu banca respectiva si care prezinta suficiente lichiditati.
- Derogarea se refera la ignorarea partiala a istoricului de credit negativ in situatia solicitarii unor credite mici, de pana la cateva mii de lei.
- Derogarea este in avantajul celor cu grad mare de indatorare, de care se feresc in general alte banci pentru ca prezinta risc ridicat de neplata.
E important de mentionat ca o derogare pentru Biroul de Credit se analizeaza de obicei de comitetul executiv de creditare al bancii si nu se acorda automat, „la ghiseu”.
De asemenea, clientul trebuie sa prezinte dovezi ca problemele care au dus la restante in trecut s-au rezolvat in prezent.
Derogarea din Biroul de Credit reprezinta o solutie de compromis care ajuta restantierii sa aiba din nou acces la un imprumut de la banci. Totusi, trebuie tinut cont ca se acorda doar in conditii exceptionale si justificate.
Din moment ce nu exista banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit, este clar ca istoricul negativ limiteaza semnificativ accesul la noi imprumuturi.
Bancile verifica intotdeauna in Biroul de Credit restantele si comportamentul de plata al unui client nou.
Astfel, clientii care au inregistrat intarzieri din cauza unor credite neperformante sunt catalogati ca rau platnici, iar bancile refuza de cele mai multe ori cererile de imprumut ale acestora.
Ramane insa posibilitatea acordarii unei derogari dar numai in conditii justificate, cu o analiza atenta a cauzelor care au dus la neplata.
In timp ce derogarea presupune costuri mai mari pentru client sau garantii suplimentare, recomandarea este rezolvarea problemelor financiare care au cauzat istoricul negativ inainte de a solicita un nou imprumut.
Stănescu M says
Vreau un credit de 5000 de lei.
Marculete D says
Este cu verificare în biroul de credit?
Jenita Stavarache says
Bună ziua As dori ,să fiu contactată, pentru o problemă, aș avea nevoie de derogare la un credit.
Limisca says
Vreau un credit
Palacean D says
Cum pot sa iau un credit?
Aurelian says
Un credit se poate?
Radu Nicolae says
Cum fac ca sunt dator la bănci și sunt cu ele în urma? Cum pot sa fac un împrumut de 55000 ca sa îmi achit băncile și ce îmi rămâne sa îmi fac și eu o camera ca nu am unde sa stau cu soția și e și cu handicap grav. Va multumesc din suflet!